Pelan hala kami

Mengenai kami

Sejak tahun 2005, OpenKM telah pun unggul dalam pasaran demi standard pengurusan dokumen dan teknologi "Sumber Terbuka". Ini adalah kerana ia disesuaikan untuk keperluan setiap pelanggannya dan penyelesaian masalah mereka dari segi pengurusan dokumen di syarikat masing-masing.

Berikut adalah lawatan kecil mengenai OpenKM dan rendamannya dalam pengurusan dokumen, dengan tujuan supaya anda mengenali kami dengan lebih lanjut.

Bagaimana semuanya bermula?

Pada tahun 2004, kebanyakan ahli pasukan OpenKM bekerja sebagai pengaturcara dan pengurus projek dalam syarikat yang khusus dalam teknologi baru dan sumber terbuka, dan juga pengedar penyelesaian pengurusan dokumen teknologi proprietari.

Pada masa itu, kos produk pengurusan dokumen hanya boleh ditanggung oleh syarikat besar. Selepas mengkaji dan menganalisis pelbagai sistem pengurusan dokumen pada masa itu, lahirlah idea untuk membangunkan sistem pengurusan pengetahuan "Sumber Terbuka" yang boleh digunakan oleh perniagaan besar dan kecil, dan tanpa memerlukan pelaburan besar untuk memperolehinya.

Pada tahun 2005 apabila idea itu timbul, ianya menjadi realiti dengan penerimaan dana pembangunan dari kerajaan Sepanyol menerusi Program Teknologi Perkhidmatan Negara untuk Masyarakat Maklumat. Versi pertama produk dikeluarkan pada bulan Januari 2007: dengan itu lahirnya OpenKM (Open Knowledge Management/ Pengurusan Pengetahuan Terbuka).

Pada tahun yang sama, selepas penutupan syarikat lama kami, kami memutuskan untuk melabur dalam produk ini dan meneruskan pembangunannya. Dengan ilusi dalam pengembaraan baru dan pengalaman dalam jenis aplikasi ini, kami melangkah ke pasaran dan melepaskan versi baru dengan ciri-ciri yang baru dan diperkuatkan. Pembangunan produk yang berterusan, pendekatan rapat dengan pelanggan dan masa tindak balas adalah faktor-faktor utama untuk mewujudkan jurang pasaran.

Pelanggan pertama dan penyatuan kami

Pelanggan-pelanggan pertama (domestik dan antarabangsa) muncul pada tahun 2007 dan impian kami mula terbentuk. Pada tahun 2009, beberapa akaun besar mempercayai produk kami dan kami mula membangun rangkaian rakan kongsi kami.

Usaha kami mula diiktiraf dengan penghargaan sebagai projek perniagaan kedua terbaik di IE Business School dan sebagai pelaksanaan Perisian Portal yang baik "Program yang mustahak untuk perniagaan". Kami juga menerima pujian daripada gergasi perniagaan seperi Google dan perunding seperti Gartner.

Tahun 2011 dan 2012 adalah tahun penyatuan dan pengembangan pasukan dengan profesional yang berpengalaman dalam bidang teknikal dan bidang komersial. OpenKM memperluaskan pasarannya ke seluruh dunia dan mempunyai pelanggan-pelanggan baru di tempat-tempat seperti Jepun, Amerika Latin, Singapura dan Australia. Applikasi kami diterjemahkan ke dalam 35 bahasa dan mencatatkan 7,000 muat turun purata bulanan melalui Web, dan juga mencapai lebih daripada 4,000 pemasangan komersial di seluruh dunia.

Ke mana kami menuju?

Pada tahun 2013, objektif ekonomi kami tercapai untuk meneruskan projek, mengekalkan rekod pelan yang dirancang, hasil jualan tahun sebelumnya serta bilangan pelanggan dan rakan kongsi bertambah sebanyak dua kali ganda.

Kini, kami berhasrat untuk terus membina perkongsian di semua peringkat dengan pelanggan, rakan kongsi dan aplikasi pihak ketiga yang memberikan kami keupayaan untuk menawarkan penyelesaian menyeluruh dalam mana-mana persekitaran organisasi, dengan objektif yang kukuh demi mencapai pengalaman pengguna yang terbaik.

Terima kasih kerana membantu kami dalam proses penambahbaikan