Memperluaskan ciri-ciri OpenKM

Barkod

OpenKM menggabungkan bacaan barkod dan modul pengenalan. Modul barkod menyokong format-format berikut dan terima kasih kepada seni bina plug-in OpenKM, ia mungkin diperluaskan ke format lain dengan mudah.

1D / Linear Barcodes

Codabar

Ia adalah barkod nombor yang berketumpatan tinggi. Di samping itu, ia termasuk empat aksara khas (A, B, C, D), yang tidak muncul dalam tafsiran kod. Barkod ini mempunyai panjangan yang berubah dan tidak mempunyai pemeriksaan checksum.

Codabar

Kod 128

Kod barkod 128 adalah kod abjad angka yang boleh menukar 106 aksara yang berlainan, panjang yang berubah dan termasuk checksum. Ia mempunyai penerimaan yang besar dalam sector logistik, perkhidmatan bungkusan, pelabelan produk, tiket dan aplikasi pos.

Kod 128

UPC-A dan UPC-E

Hampir semua produk yang dijual di U.S.A. menggunakan barkod UPC-A. Ia mengandungi 12 digit. Enam digit yang pertama ditugaskan oleh "Majlis Kod Seragam". Lima digit kemudiannya digunakan untuk mengenal pasti produk. Digit terakhir ialah checksum. Barkod UPC-E adalah versi terpotong UPC-A, ia digunakan apabila terdapat ruang yang tidak mencukupi untuk kod standard UPC-A.

UPC

Kod 39

Barkod Kod 39 adalah kod abjad angka pertama yang dikeluarkan di pasaran, ia menjadi yang paling banyak digunakan (bukan kegunaan komersial). Kod ini adalah pengesan kesilapan, yang menjadikan penggunaan checksum tidak wajib. Ia mesti bermula dan berakhir dengan asterisk (*). Ia digunakan terutamanya untuk spesifikasi ketenteraan dan kerajaan.

Kod 39

EAN-8 dan EAN-13

Terdapat dua versi EAN (Penomboran Artikel Eropah/ European Article Numbering), iaitu EAN 8 dan EAN 13, yang boleh mengkanunkan 8 dan 13 digit masing-masing. Ia adalah kod berangka dan termasuk pemeriksaan checksum. Barkod EAN 13 digunakan dalam kebanyakan produk komersial Eropah.

ean8 ean13

RSS-14

Barkod RSS 14 (Pengurangan Ruang Simbologi/ Reduce Space Symbology) mengekodkan pengenalpastian barang 14-digit EAN.UCC dengan penuh dalam simbol yang boleh diimbas secara omnidirectional oleh pengimbas laser point-of-sale yang sesuai. Ia adalah jenis barkod terkini untuk mengenal pasti ruang dari "EAN International" dan "Majlis Kod Seragam/ Uniform Code Council". Barkod RSS biasanya digunakan dalam industri makanan dan penjagaan kesihatan, di mana barangannya terlalu kecil untuk penggunaan symbologi barkod yang lain.

RSS 14 barcode

Kod 93

Kod 93 telah dibangunkan dengan tujuan melengkapkan Kod Standard 39. Ia adalah kod berabjad-angka dan berketumpatan tinggi yang menyokong set aksara ASCII lengkap tanpa kekaburan seperti pendahulunya. Barkod ini mempunyai panjang yang berubahan dan memerlukan dua aksara checksum. Ia digunakan dalam perkhidmatan logistik untuk barangan bungkusan dan pos.

Kod 93

ITF-14

ITF-14 (Interleaved Two of Five) adalah pelaksanaan GS1 untuk mengkanunkan artikel komersial. Simbol-simbol ITF-14 biasanya digunakan dalam proses pembungkusan produk. ITF-14 sentiasa mengekod 14 digit.

ITF 14

RSS Expanded

RSS Expanded mampu mengekod 74 angka atau 41 aksara dan biasanya digunakan di tempat jualan runcit. Pembacaan adalah dalam satu arah, seperti RSS-14.

RSS Expanded

2D / Matrix Barcodes

Matriks Data

Matriks Data adalah sistem kodifikasi dua dimensi yang membolehkan penjanaan jumlah maklumat yang besar dalam format yang sangat terhad, dengan tahap membaca yang tinggi melalui sistem maklumat berlebihan dan pembetulan ralat. Penggunaan jenis kod ini disyorkan untuk komponen-komponen elektronik.

Matriks Data

Aztec

Dinamakan bersamaan pencari corak pusat piramid Aztec. Kod Aztec mempunyai potensi untuk menggunakan ruang yang kurang daripada barkod matriks lain kerana ia tidak perlu dikelilingi oleh ruang kosong.

Aztec code

PDF417

PDF417 adalah kod multilinear, berterusan, panjang yang berubahan, dengan kapasiti simpanan maklumat yang tinggi. Ia adalah fail mudah alih, mempunyai kapasiti sehingga 1800 angka, abjad angka dan aksara istimewa. Ia mempunyai mekanisme pengesanan dan pembetulan ralat: sembilan tahap keselamatan, yang membolehkan pembacaan dan penyahkodan yang berjaya, walaupun kerosakan kod adalah 40%. Ia digunakan dalam pelbagai sektor seperti perindustrian, perbankan, perkhidmatan bungkusan atau logistik.

PDF 417

Kod QR

Kod QR (Code of Rapid Response) adalah modul untuk menyimpan maklumat dalam matriks data atau barkod dua dimensi. Ia dicirikan oleh tiga kotak yang terdapat di sudut-sudut yang membolehkan pembaca mengesan kedudukan kod tersebut dengan cepat.

QR code

Hubungi kami

Pertanyaan umum

JBA Solutions Sdn Bhd

OpenKM in 5 minutes!